Wpływ barwy światła na ukorzenianie sadzonek pędowych pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.) Effect of the light colour on the rooting of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) shoot cuttings
Sadzonki pędowe pomidora szklarniowej odmiany ‘Recento F₁’ ukorzeniano pod lampami jarzeniowymi emitującymi światło o składzie spektralnym zbliżonym do światła dziennego oraz żółte, zielone, niebieskie i białe, o natężeniu napromienienia kwantowego 57 µmol m⁻²·s⁻¹. Ocenie poddano dynamikę ukorzeniania sadzonek oraz jakość tworzonych korzeni. Stwierdzono korzystny wpływ światła niebieskiego, dziennego i białego na długość, liczbę i masę korzeni. Światło żółte i zielone działało niekorzystnie na masę i liczbę korzeni.
Cuttings of tomato ‘Recento F₁’ cultivar were rooted in water, placed under fluorescent lamps emitted daylight, yellow, green, blue and white light with quantum irradiance 57 µmol m⁻²s⁻¹. The rooting rate and quality of roots were investigated. It was observed a favourable influence of the blue, daylight and white light on the length, number and mass of roots. Yellow and green light influenced unfavourable on the mass and number of roots.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00