Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of nonylphenol-induced oxidative stress in ovary of cichlid fish, Etroplus maculatus (Bloch, 1795)

Tytuł:
Effects of nonylphenol-induced oxidative stress in ovary of cichlid fish, Etroplus maculatus (Bloch, 1795)
Autorzy:
Asifa, K.P.
Chitra, K.C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11214.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Źródło:
International Letters of Natural Sciences; 2016, 58
2300-9675
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present study was designed to evaluate the effects of nonylphenol in the pro-oxidant/ antioxidant system in ovary of the cichlid fish Etroplus maculatus. Fishes were exposed at two sublethal concentrations (one-fifth and one-tenth of LC50) of nonylphenol for 24, 72 and 96 h maintaining control groups. The oxidative stress indices as the activities of antioxidant enzymes, superoxide dismutase, catalase, glutathione reductase along with the levels of hydrogen peroxide generation and lipid peroxidation were monitored in concentration- and time-dependent manner. Activity of superoxide dismutase significantly (P<0.05) increased at both concentrations in timedependent manner. Meanwhile the activities of catalase and glutathione reductase significantly (P<0.05) decreased after 72 and 96 h of nonylphenol treatment. The levels of hydrogen peroxide generation and lipid peroxidation increased in all treatment groups when compared to controls. The present results demonstrated that the induction of oxidative stress in ovary of fish by the generation of lipid peroxidation could be due to the exposure of environmental contaminant, nonylphenol. Therefore, the observed oxidative stress in ovary can be indicated as a mechanism of toxicity in the fish exposed to nonylphenol.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies