Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Removal of Lead from Groundwater of Veppanthattai block, Perambalur district, Tamil Nadu, India using Sugarcane Bagasse as Adsorbent

Tytuł:
Removal of Lead from Groundwater of Veppanthattai block, Perambalur district, Tamil Nadu, India using Sugarcane Bagasse as Adsorbent
Autorzy:
Ibraheem, A. Mohamed
Nazeeb Khan, S. M. Mazhar
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1112655.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Adsorbent
Groundwater
Lead
Sugarcane bagasse
Źródło:
World News of Natural Sciences; 2018, 18, 2; 213-222
2543-5426
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present work measures the adsorption capacity of sugarcane bagasse to remove excess lead from groundwater. Batch adsorption experiments were carried out to evaluate the adsorption equilibrium, and the effects of four parameters (pH, adsorbent dosage, equilibrium time and particle size) on the adsorption of lead were investigated. Characterization of the adsorbent was carried out through SEM and FTIR instruments. Results confirm that the adsorption of lead takes place successfully on the surface of the adsorbent. The maximum efficiency of adsorption is up to 50% achieved in 5g adsorbent dosage, at an optimum pH 5, with a contact time of 120 minutes and 53 μm adsorbent size at 38.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies