Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Calcium carbonate mineralization. Part II: effect of poly(ethylene glycol) and block copolymers molecular weight on formation of precipitate

Tytuł:
Calcium carbonate mineralization. Part II: effect of poly(ethylene glycol) and block copolymers molecular weight on formation of precipitate
Autorzy:
Polowczyk, I.
Bastrzyk, A.
Kozlecki, T.
Grzadka, E.
Sadowski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/110696.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
mineralization
block copolymers
PEG
calcite
Źródło:
Physicochemical Problems of Mineral Processing; 2015, 51, 2; 587-600
1643-1049
2084-4735
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study the role of PEG and PEO-PPO-PEO block copolymers molecular weight in precipitation of calcium carbonate was examined. The CaCO3 particles were characterized by FTIR spectroscopy, X-ray, SEM and particle size distribution analysis. In absence and presence of modifiers, mixing of the reagents led to the formation of calcite crystals. The calcium carbonate obtained with poly(ethylene glycol) and block copolymers was characterized by smaller diameter in comparison with the one without modifiers. It was observed that using compounds with different molecular weights has no obvious effect on the form and properties of precipitated calcium carbonate particles.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies