Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Three-phase contact line expansion during air bubble attachment to hydrophobic solid surface – experiment and modeling

Tytuł:
Three-phase contact line expansion during air bubble attachment to hydrophobic solid surface – experiment and modeling
Autorzy:
Basarova, P.
Soušková, K.
Zawala, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/110269.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
Attachment
simulations
bubble
three-phase contact
dewetting
Źródło:
Physicochemical Problems of Mineral Processing; 2018, 54, 4; 1095-1106
1643-1049
2084-4735
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kinetics of spreading of the three-phase contact hole (dewetting) formed by an air bubble colliding with hydrophobic solid surface, after rupture of intervening liquid film, was studied both experimentally and numerically. During experiments it was found that evolution of the TPC line diameter with time occurs with characteristic S-shaped trend which, in consequence, causing rather unexpected maxima at the TPC line spreading velocity curves. It was determined that position of this maximum appears after 1-2 ms after TPC hole formation and its position (in respect to time) depends on the bubble diameter. In solution of surface-active substance this maximum was much smoother and longer. By means of complementary numerical calculations the source of maxima existence and differences in their position and shapes were explained. It was concluded that this effect has only hydrodynamic origin, caused by different course of bubble shape pulsations during TPC line formation and spreading, which depends on degree of liquid/gas interface immobilization (fluidity retardation).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies