Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of oxalic acid as an efficient leaching agent of aluminum from industrial waste

Tytuł:
Application of oxalic acid as an efficient leaching agent of aluminum from industrial waste
Autorzy:
Pospiech, Beata
Warzecha, Marek
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/109904.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
aluminum
leaching
oxalic acid
Źródło:
Physicochemical Problems of Mineral Processing; 2020, 56, 2; 264-270
1643-1049
2084-4735
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The leaching with acids is one of many methods used for recovery of valuable components from industrial wastes. The processing and neutralization of this type of waste is very difficult due to toxic properties. This work shows the results of aluminum leaching from industrial black dross with oxalic acid depending on temperature, acid concentration, effect of liquid to solid ratio (L/S) and time process. The oxalic acid has not been used so far for processing of aluminum black dross. The main purpose of this work was to determine the optimal conditions of this process. The results show that the maximum leaching efficiency of aluminum (75.2 %) was obtained with a liquid to solid ratio of 20:1 using 0.5 mol·dm-3 oxalic acid at 75 °C for 3 h.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies