Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization of Chrysophyllum albidum leaf extract as corrosion inhibitor for aluminium in 0.5 M H2SO4

Tytuł:
Optimization of Chrysophyllum albidum leaf extract as corrosion inhibitor for aluminium in 0.5 M H2SO4
Autorzy:
Ezeugo, J. O.
Onukwuli, O. D.
Ikebudu, K. O.
Ezechukwu, V. C.
Nwaeto, L. O.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1075618.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Aluminium
Chrysophyllum albidum
corrosion
electrochemical
optimal
Źródło:
World Scientific News; 2019, 125; 32-50
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Inhibition of Chrysophyllum albidum leave (CAL) extract toward 0.5 M H2SO4 corrosion of aluminium was optimized applying response surface methodology. Corrosion analysis was carried out using weight loss and electrochemical techniques. The results of the various analyses of the leave extracts acted as a good corrosion inhibitor for aluminium in 0.5 M H2SO4. Inhibition efficiency increases as the extract concentration increased. Results of molecular dynamic simulations of the active constituents of the extracts confirmed the adsorption potentials of the ethanol extracts of CAL. Optimal inhibition efficiency of 78.43(%) was obtained at optimum inhibitor concentration of 1.00 g/l, 11.71hs and temperature of 303.60k

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies