Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparative Proximate Analysis of Five Commercially Sold Maggi as Condiments in Gwagwalada, North Central, Nigeria

Tytuł:
Comparative Proximate Analysis of Five Commercially Sold Maggi as Condiments in Gwagwalada, North Central, Nigeria
Autorzy:
Adeeko, E. L.
Shittu, G. A.
Adeeko, T. O.
Umar, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1075587.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
bioaccumulation
bouillon
condiments
heavy metal
mineral elements
proximate
Źródło:
World Scientific News; 2019, 122; 183-192
2392-2192
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Determination of the proximate, nutritionally valuable mineral in five samples of food seasonings label as, A, B, C, D, & E food condiments readily consumed in Nigeria were obtained from Gwagwalada Central Market Abuja. Investigating the concentrations of some mineral elements such as, iron (Fe), zinc (Zn), and two heavy metals, cadmium (Cd) and lead (Pb) were carried out using AA320N Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS) after acid digestion with 2:1 HNO3/HClO4. The result shows that all samples contained high levels of protein (13.63% ±0.53%) with mean value moisture, ash, fat, fiber, and carbohydrate for all samples levels being (3.94%±0.64%), (57.51% ±4.27%), (5.11% ±0.20%), (0.02% ±0.00%) and (18.41% ±0.41%) respectively. Sample D has high Fe concentration with (0.04 ±0.01 μg/g) and Sample B & C has low Fe concentration with (0.01 ±0.00 μg/g). Sample D & E has high Zn concentration with (0.03 ±0.01 μg/g) and sample A, B & C has low Zn concentration with (0.02 ±0.01 μg/g). In cadmium, sample A has the high concentration (0.03±0.01μg/g), sample B & D has the low Cd concentration (0.02 ±0.00 μg/g). Sample D had the high Pb concentration (0.05 ±0.00 μg/g), sample C had the low Pb concentration (0.02±0.01 μg/g). In conclusion, Fe, Zn, Cd and Pb were both present in low concentrations in all the samples analyzed. The presence of Cd and Pb in the food seasonings even at low concentration could prove fatal through bioaccumulation. The low level of the toxic metals, Pb and Cd indicates that these products meet the safe limits specified by most food standards.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies