Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The calculation for strain distributions and electronic structure of InAs/GaAs quantum dots based on the eight-band k·p theory

Tytuł:
The calculation for strain distributions and electronic structure of InAs/GaAs quantum dots based on the eight-band k·p theory
Autorzy:
Shu, Changgan
Liu, Yumin
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1070532.pdf
Data publikacji:
2016-03
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
73.21.La
73.63.Kv
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 129, 3; 371-377
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In order to analyze the strain distribution of InAs/GaAs quantum dot in a pyramidal geometry, the traditional calculation method is based on the single band envelope approximation with the modified band edge from the eight band k·p theory. In this paper, we use the eight band k·p Hamiltonian to calculate, and the piezoelectric effects and the electronic structure are also discussed subsequently. To this end, some necessarily derived formulae in calculations about using the finite element calculation software COMSOL are presented in this paper. The results show the details about strain distributions, piezoelectric effects and electronic structure of an InAs/GaAs pyramidal quantum dot, verify the feasibility and efficiency of the calculation method.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies