Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of gamma ray irradiation and NaCl on induced somaclonal variation in Arnavutköy strawberry cultivar

Tytuł:
Effects of gamma ray irradiation and NaCl on induced somaclonal variation in Arnavutköy strawberry cultivar
Autorzy:
Kepenek, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1070207.pdf
Data publikacji:
2016-07
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.80.Ed
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 130, 1; 337-341
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Salinity stress impacts the growth and development of strawberry crop significantly in tropical and temperate regions across the world developing somaclonal variant which offers an option to develop salt stress tolerant genotypes. Somaclonal variants of Arnavutköy strawberry cultivar were produced via organogenesis by irradiating axillary shoots with gamma rays (20 and 40 Gy with ⁶⁰Co) along with imposing different NaCl concentrations (0, 250, 500, and 750 ppm). Increasing total doses of ⁶⁰Co together with NaCl concentrations significantly affected the percentage of survival rate, axillary shoots proliferation, length of axillary shoots, fresh weight of axillary shoots, leaf deformation scores and necrotic area of leaves. The variants with less deformation were selected for strawberry breeding. A gamma irradiation dose of 40 Gy was found to be the most effective dose together with 500 ppm of NaCl for to obtain the somaclonal variants without having much lethal effects and deformations of the strawberry breeding in vitro condition. If successfully applied, this methodology can lead to the identification of new strawberry cultivars resistant to NaCl within a relatively short period of time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies