Microbiological and physico-chemical composition of sewage sludge derived from the food industry Skład mikrobiologiczny i fizykochemiczny osadów ściekowych pochodzących z przemysłu spożywczego
The aim of the study was to analyze the microbiological and physico-chemical composition of sewage sludge from the food industry. The research material was dewatered sewage sludge with and without lime, derived from the water and drink production plant in the Opole region, obtained for testing in March 2013. Physico-chemical analysis included the determination of: pH, temperature of sludge, sedimentation properties, the dry weight, mineral substances, biogenic elements and heavy metals. Microbiological evaluation included quantitative and qualitative determination of mesophilic, psychrophilic and potentially pathogenic microorganisms. Sewage sludge with and without lime characterized similar physico-chemical parameters. However, the addition of lime to the sludge led to a change in ratios of different groups of microorganisms. In the sludge with lime, we observed reduction in the number of mesophilic bacteria and yeast, and total inhibition of psychrophilic bacteria and fungi. Knowledge of the physico-chemical parameters and microbiological composition of the sewage sludge is needed to determine the directions of their development.
Celem badań była analiza składu mikrobiologicznego oraz fizykochemicznego osadów ściekowych pochodzących z przemysłu spożywczego. Materiał badawczy stanowił odwodniony osad ściekowy wapnowany i niewapnowany pochodzący z zakładu produkcji wód i napojów na terenie Opolszczyzny. Analiza fizykochemiczna obejmowała oznaczenia: pH, temperatury osadu, właściwości sedymentacyjnych, zawartości suchej masy, substancji mineralnych, pierwiastków biogennych oraz metali ciężkich. Ocena mikrobiologiczna obejmowała oznaczenia ilościowo-jakościowe mikroorganizmów mezofilnych i psychrofilnych oraz potencjalnie chorobotwórczych. Osad ściekowy zarówno wapnowany, jak i niewapnowany cechowały podobne parametry fizykochemiczne. Jednak dodatek wapna do osadu ściekowego prowadził do zmiany stosunków ilościowych poszczególnych grup mikroorganizmów. W osadzie wapnowanym, w porównaniu do niewapnowanego, obserwowano obniżenie liczby bakterii mezofilnych i drożdży oraz całkowite zahamowanie rozwoju bakterii psychrofilnych i grzybów. Znajomość parametrów fizykochemicznych oraz składu mikrobiologicznego osadów ściekowych niezbędna jest do wytyczenia kierunków ich zagospodarowania.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00