Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

,,Niech zginą nałogi mięsno-wódczano-tytuniowo-modne”. Programy i idee polskich wegetarian XIX i początku XX stulecia

Tytuł:
,,Niech zginą nałogi mięsno-wódczano-tytuniowo-modne”. Programy i idee polskich wegetarian XIX i początku XX stulecia
“May the addictions of meat, alcohol, tobacco, and fashion perish.” the platforms and ideas of Polish vegetarians in the 19th and early 20th century
Autorzy:
Pasieka, Paweł
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1065844.pdf
Data publikacji:
2020-07-09
Wydawca:
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Tematy:
Vegetarians
Moes-Oskragiełło
Drzewiecki,
Jastrzębowski
Jankowski
wellness
rejuvenation
anthropomorphism
Źródło:
Studia Europaea Gnesnensia; 2018, 18; 45-63
2082-5951
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents an analysis of the ideas and platforms developed by the first Polish vegetarians in the latter half of the 19th and in the early 20th century. The views of the following authors are considered: Konstanty Moes-Oskragiełło, Józef Drzewiecki, Janisław Jastrzębowski and Rajmund Jankowski. I draw attention to three basic features: anthropocentrism, eclecticism and a somewhat informal culture.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies