Tytuł pozycji:
The effect of UV-rays on the proteolytic activity of Streptococcus diacetilactis
- Tytuł:
-
The effect of UV-rays on the proteolytic activity of Streptococcus diacetilactis
Wpływ promieni UV na aktywność proteolityczną Str. diacetilactis
- Autorzy:
-
Piatkiewicz, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/10653.pdf
- Data publikacji:
-
1976
- Wydawca:
-
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
- Źródło:
-
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 1-2
0137-1495
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A suspension of Str. diacetilactis 239 cells was exposed to UV-rays under standard conditions. The surviving cells showed increased proteolytic activity by 10% to 50% as compared with the parent strain.
W celu uzyskania aktywnych proteolitycznie szczepów paciorkowców mlekowych zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Działaniu promieni UV poddawano standaryzowaną zawiesinę bakterii o gęstości ok. 1 mg s.m. w 1 ml, pochodzących z różnych faz wzrostu. Selekcję aktywnych proteolitycznie szczepów prowadzono w hodowli w mleku, oznaczając przyrost azotu aminowego. Porównawczo oznaczano aktywność kwasotwórczą i aromatyzującą tych szczepów. Przebadano ok. 300 osobników populacji wyjściowej i ok. 700 populacji napromieniowanych. Stwierdzono dużą heterogenność aktywności proteolitycznej populacji macierzystej. Faza wzrostu komórek poddawanych napromienianiu nie wpływała na efekt ich działania. Wpływ promieni UV wyrażał się wyeliminowaniem szczepów o najniższej aktywności proteolitycznej oraz zwiększeniem liczby szczepów aktywnych o 10-50%. Szczepy o najwyższej aktywności proteolitycznej izolowano po dłuższym czasie naświetlania, przy przeżywalności rzędu 0,05%. Nie stwierdzono korelacji uzdolnień kwaszących, aromatyzujących i proteolitycznych u badanych szczepów.