Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of UV-rays on the proteolytic activity of Streptococcus diacetilactis

Tytuł:
The effect of UV-rays on the proteolytic activity of Streptococcus diacetilactis
Wpływ promieni UV na aktywność proteolityczną Str. diacetilactis
Autorzy:
Piatkiewicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10653.pdf
Data publikacji:
1976
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 1-2
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A suspension of Str. diacetilactis 239 cells was exposed to UV-rays under standard conditions. The surviving cells showed increased proteolytic activity by 10% to 50% as compared with the parent strain.

W celu uzyskania aktywnych proteolitycznie szczepów paciorkowców mlekowych zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Działaniu promieni UV poddawano standaryzowaną zawiesinę bakterii o gęstości ok. 1 mg s.m. w 1 ml, pochodzących z różnych faz wzrostu. Selekcję aktywnych proteolitycznie szczepów prowadzono w hodowli w mleku, oznaczając przyrost azotu aminowego. Porównawczo oznaczano aktywność kwasotwórczą i aromatyzującą tych szczepów. Przebadano ok. 300 osobników populacji wyjściowej i ok. 700 populacji napromieniowanych. Stwierdzono dużą heterogenność aktywności proteolitycznej populacji macierzystej. Faza wzrostu komórek poddawanych napromienianiu nie wpływała na efekt ich działania. Wpływ promieni UV wyrażał się wyeliminowaniem szczepów o najniższej aktywności proteolitycznej oraz zwiększeniem liczby szczepów aktywnych o 10-50%. Szczepy o najwyższej aktywności proteolitycznej izolowano po dłuższym czasie naświetlania, przy przeżywalności rzędu 0,05%. Nie stwierdzono korelacji uzdolnień kwaszących, aromatyzujących i proteolitycznych u badanych szczepów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies