Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stability of ferrous fumarate in medicaments for women: Application of Mössbauer spectroscopy

Tytuł:
Stability of ferrous fumarate in medicaments for women: Application of Mössbauer spectroscopy
Autorzy:
Kądziołka-Gaweł, M.
Wojtyniak, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1065006.pdf
Data publikacji:
2016-06
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
87.64.kx
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 129, 6; 1242-1244
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Determination of the iron state (Fe²⁺ or Fe³⁺) and content of iron in commercial pharmaceutical products containing ferrous fumarate FeC₄H₂O₄ was made by the Mössbauer spectroscopy and X-ray fluorescence method. Also, influence of thermal treatment on stability of ferrous fumarate in selected medicaments has been investigated. The investigated samples were annealed in definite temperature: 373, 473, and 573 K for 5 h. Room temperature Mössbauer spectra of initial samples gave clear evidence that two phases of iron were presented. The major component was connected with ferrous fumarate with a contribution from ≈85% to ≈50%, depending on investigated medicaments. Ferrous fumarate was stable up to annealing temperature 473 K. Above this temperature significant oxidation of Fe²⁺ to Fe³⁺ was observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies