Factors influencing gas contents in fresh milk. Their indirect influence on acidity and densities of milk Niektóre czynniki wpływające na zawartość gazów w świeżym mleku, a pośrednio wpływające na kwasowość i gęstość mleka
Mleko dojone mechanicznie wykazywało o 25 do 42% mniej gazów (CO₂, N₂, O₂) niż mleko z doju ręcznego od tych samych krów. Większa lub mniejsza zawartość gazów (głównie CO₂) zdaje się być indywidualną cechą krów. Utrzymywanie mleka w kolbie ssawkowej pod ciśnieniem zredukowanym aż do 100 mm Hg prowadzi po 2 min do ubytku 1/3 do 1/2 wszystkich gazów. Słabszy lecz wyraźny ubytek gazów zachodzi także przy dłuższym trzymaniu (w temperaturze pokojowej) mleka w naczyniach otwartych, zwłaszcza przy zastosowaniu umiarkowanego suszenia. Stwierdzone ubytki kwasowości miareczkowej mleka w przybliżeniu odpowiadały stratom CO₂ (według teoretycznej relacji: 1% obj. CO₂ = 0,36°S.H.). Stwierdzone przyrosty gęstości mleka (o 0,0007 do 0,0024, tj. o 0,07 do 0,24%) mogą być spowodowane stratą drobnych resztkowych ilości gazów występujących w formie pęcherzyków.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00