Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The growth and some enzymatic functions of UV-mutants of Streptococcus diacetilactis 239

Tytuł:
The growth and some enzymatic functions of UV-mutants of Streptococcus diacetilactis 239
Wzrost i niektóre funkcje enzymatyczne UV-mutantów Streptococcus diacetilactis 239
Autorzy:
Piatkiewicz, A.
Kasperkiewicz-Jamroz, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10633.pdf
Data publikacji:
1976
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 4
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy scharakteryzowano UV-mutanty Str. diacetilactis 239, szczepu wchodzącego w skład zakwasów mleczarskich. Przeprowadzono ocenę porównawczą cech .fizjologicznych i biochemicznych szczepów mutantów i szczepu macierzystego badając: dynamikę wzrostu, zmiany pH w podłożu laktozowo-peptonowym, stopień wykorzystania cukru, aktywność kwaszącą i aromatyzującą, aktywność hydrolaz peptydowych ekstraktów bezkomórkowych w stosunku do kazeiny i jej frakcji αs, β i χ, a także zdolność uwalniania aminokwasów z białek mleka podczas hodowli. Stwierdzono, że plon biomasy, jak również zdolność kwaszącą i stopień wykorzystania cukru w hodowli mutantów były na poziomie szczepu wyjściowego. Spośród 20 badanych szczepów, w 10 zaobserwowano wzmożoną aktywność aromatyzującą o 25-200%. W hodowli w mleku niektóre mutanty gromadziły większe ilości i bogatszy zestaw aminokwasów niż szczep macierzysty. Ekstrakty bezkomórkowe uzyskane z komórek mutantów silniej trawiły frakcję kazeiny β, χ i αs natomiast ich aktywność w stosunku do kazeiny izoelektrycznej pozostawała bez zmian. Zaobserwowano również podobny kierunek uwalniania grup aminowych w tych substratach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies