Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Occurrence of enterotoxigenic staphylococci, especially producers of enterotoxins D and E among strains isolated from food

Tytuł:
Occurrence of enterotoxigenic staphylococci, especially producers of enterotoxins D and E among strains isolated from food
Występowanie w żywności gronkowców wytwarzających enterotoksyny, zwłaszcza E i D
Autorzy:
Windyga, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10630.pdf
Data publikacji:
1978
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1978, 04, 2
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The enterotoxigenic properties of 289 strains of staphylococci isolated from various foods were investigated. Out of 77 strains isolated from the incidents of food poisoning, 53 were enterotoxigenic, producing enterotoxins: D alone; E alone; or D A; D, A and C by 7, 2, 11, 3 strains respectively. Out of 190 strains isolated from market-food, 44 were enterotoxigenic. Among them 5 strains produced enterotoxin D alone, 9 strains produced enterotoxins A and D and one - enterotoxine A, C and D.

Zbadano wytwarzanie enterotoksyn przez 289 szczepów gronkowców wyizolowanych z różnych produktów żywnościowych . Z żywności, która spowodowała zatrucia pokarmowe z 77 szczepów, 53 wytwarzały enterotoksyny, z czego 7 szczepów enterotoksynę D, 11 - A i D, 3 - równocześnie A, C i D. Tylko 2 szczepy produkowały enterotoksynę E. Z 32 szczepów pochodzących z mleka i produktów mleczarskich 15 było enterotoksycznych. Enterotoksynę D wytwarzał 1 szczep a A i D-7 szczepów. Z 21 szczepów wyizolowanych z wyrobów garmażeryjnych- 10 produkowało enterotoksyny, w tym 1 szczep D i 1-A i D. Z innych środków spożywczych na zbadanych 137 szczepów 19 było enterotoksycznych. Enterotoksynę D wytwarzały 3 szczepy A i D 1 - szczep oraz równocześnie A, C i D - 1 szczep. Stwierdzenie w 2 różnych ogniskach zatruć pokarmowych szczepów produkujących enterotoksynę E sugeruje, że może ona mieć znaczenie epidemiologiczne, chociaż szczepy produkujące ją spotyka się rzadziej, aniżeli szczepy wytwarzające pozostałe enterotoksyny: A, B, C i D. Szczepy wytwarzające enterotoksyny D lub A i D związane są głównie z żywnością podejrzaną o wywołanie zatrucia pokarmowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies