Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of preparation and drying conditions of bacterial and yeast-bacterial biomasses on the biological value of protein-vitamin concentrates

Tytuł:
The effect of preparation and drying conditions of bacterial and yeast-bacterial biomasses on the biological value of protein-vitamin concentrates
Wpływ warunków przygotowania i suszenia biomas drożdżowo-bakteryjnych na ich wartość odżywczą
Autorzy:
Skupin, J.
Giec, A.
Pedziwilk, F.
Stasinska, B.
Trojanowska, K.
Nowakowska, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10584.pdf
Data publikacji:
1978
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1978, 04, 1
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Comparative studies involved bacterial and yeast-bacterial biomasses which have been subjected to freeze-drying and spray-drying either with or without the after-fermentation fluid. Considering the nutritive and economic aspects, spray-drying of biomasses not containing the after-fermentation fluid appeared to be most desirable and resulted in proteinvitamin preparations showing the highest biological value.

Biomasy drożdżowa-bakteryjne uzyskano w wyniku hodowli drożdży Culveromyces fragilis i bakterii z rodzaju Propionibacterium na podłożu serwatkowym. Uzyskane biomasy suszono rozpyłowa i liofilizacyjnie wraz z podłożem lub po jego oddzieleniu metodą wirowania. Jako kryteria wartości uzyskanych preparatów przyjęto podstawową ich charakterystykę oraz zawartość witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B₁₂ , kwasów nukleinowych, kwasu propionowego, strawność enzymatyczną „in vitro" oraz wartość biologiczną oznaczoną na zwierzętach doświadczalnych, mikrobiologicznie i na podstawie wskaźników chemicznych. Badania wykazały, źe zastosowana metoda prowadzenia skojarzonych hodowli drożdźowo-bakteryjnych na serwatce pozwala na osiągnięcie wysokowartościowych preparatów białkowo-witaminowych . Uzyskane wyniki wskazują ponadto, że suszenie rozpyłowe tych biomas jest poza względami ekonomicznymi bardziej uzasadnione od liofilizacyjnego, głównie z uwagi na obniżenie ilości kwasów nukleinowych i podwyższenie podatności preparatów na działanie enzymów proteolitycznych przewodu pokarmowego (strawność enzymatyczna „in vitro"'). Nie wykazano jednocześnie negatywnego wpływu tego suszenia na zawartość witamin z grupy B ani na profil korynoidów. Suszenie omawianych biomas z płynem pofermentacyjnym prowadzi do uzyskania produktu o znacznej zawartości kwasu propionowego i związków popiołowych przy jednoczesnym obniżeniu zawartości witamin. Optymalne właściwości badanych preparatów zapewnia więc suszenie metodą rozpyłową biomas oddzielonych od płynów pofermentacyjnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies