Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Smoke odour components and carcinogenic hydrocarbons of wood vinegar and wood tar

Tytuł:
Smoke odour components and carcinogenic hydrocarbons of wood vinegar and wood tar
Składniki zapachowe dymu wędzarniczego oraz węglowodory współrakotwórcze w suchym destylacie oraz smole drzewnej
Autorzy:
Kishimoto, S.
Hirano, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10559.pdf
Data publikacji:
1977
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1977, 03, 3
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Smoke odour components were studied in pyroligneous liquors and tars obtained from wood, lignin, and cellulose, as well as in commercial samples of smoke liquids. The presence of carcinogenic hydrocarbons in said liquids was examined too. It was found that the weak acid fraction of wood pyroligenous liquors had a pleasant smokey odour and consisted mainly of low molecular weight phenols formed by the pyrolysis of lignin. In contrary, the neutral fraction of said liquors had a weak smokey odour. The odour of the weak acid fraction from cellulose pyroligneous liquors obtained at 320-400°C has been assessed as a "sweet" one. Wood tar distillates obtained within the 65-94°C boiling range at 80 mm Hg possessed a pleasant odour-in particular the fraction distilling at 84-90°C (80 mm Hg) obtained good scores. Carcinogenic hydrocarbons were not detected in distillates from wood pyroligneous liquors and in the 65-94°C fractions of wood tar distillates.

Badano składniki zapachowe dymu wędzarniczego w destylatach oraz smołach uzyskanych z suchej destylacji drewna, ligniny i celulozy, jak również w handlowych preparatach dymu wędzarniczego. Jednocześnie sprawdzono nieobecność węglowodorów współrakotwórczych w wymienionych próbkach. Stwierdzono, że irakcja słabo kwaśna suchych destylatów drewna posiadała przyjemny dymowy zapach; składała się ona głównie z fenoli o niskiej masie cząsteczkowej powstających podczas pyrolizy ligniny. Frakcja neutralna posiadała słabo zaznaczony zapach dymowy. Frakcja słabo kwaśna uzyskana drogą suchej destylacji celulozy w temp. 320-400°C wykazywała "słodki" zapach. Destylaty smoły drzewnej o temp. wrzenia w zakresie 65-94°C przy 80 mm Hg charakteryzowały się przyjemnym wysoko punktowanym zapachem, w szczególności frakcja, o temp. wrzenia 84-90°C (80 mm Hg). Obecność węglowodorów współrakotwórczych nie została stwierdzona w suchych destylatach drewna ("occie drzewnym") oraz we frakcjach o temp. wrzenia 65-94°C uzyskanych drogą destylacji smoły drzewnej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies