Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effects of gamma 60Co on Vitamin D3 and certain sterols in foods

Tytuł:
The effects of gamma 60Co on Vitamin D3 and certain sterols in foods
Wpływ promieniowania gamma 60Co na witaminę D3 i niektóre sterole występujące w żywności
Autorzy:
Teichert, M.
Horubala, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10557.pdf
Data publikacji:
1977
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1977, 03, 4
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Gas chromatography was used to investigate the degree of radiolytic decomposition of vitamin Da, 7-dehydrocholesterol, ergosterol, and cholesterol conditioned by different dosages (0.05-5.0 Mrad) and mediums (benzen, 90% ethanol, cod, liver oil, and butter). Radiation outputs during decomposition of the above compounds were calculated. Sensitivity of the analyzed compounds to radiation in fatty mediums and in some organie solvents was compared.

Zbadano stopień rozkładu radiolitycznego witaminy D₃, 7-dehydrocholesterolu, cholesterolu i ergosterolu w zależności od dawki promieniowania od 0,05 do 5 Mrad i środowiska (benzen, 90%-wodny roztwór etanolu, tran leczniczy i masło). Badane związki oznaczano zarówno w formie wolnej, jak i eterów TMSI. Radioczułość badanych związków w zależności od środowiska wzrastała w następującej kolejności: - witamina D₃ : benzen ≤ tran < masło < 90% etanol, - 7-dehydrocholesterol: tran< benzen< 90% etanol, - ergosterol: tran < benzen < 90% etanol, - cholesterol: 90% etanol ≤ benzen< tran< masło. Radioczułość steroli i witaminy Da dla najniższej dawki sterylizacyjnej (1,0 Mrad) w tym samym środowisku uszeregować można następująco: w tranie: - 7-dehydrocholesterol

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies