Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of energy boost and springblade footwear on running economy and substrate oxidation

Tytuł:
Effects of energy boost and springblade footwear on running economy and substrate oxidation
Autorzy:
Sinclair, Jonathan
Dillon, Stephanie
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1055239.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Szczeciński. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego
Tematy:
Running
VO2
economy
footwear
Źródło:
Central European Journal of Sport Sciences and Medicine; 2016, 16, 4; 77-84
2300-9705
2353-2807
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The current study aimed to investigate the influence of energy boost, spring and conventional footwear on running economy and substrate usage. Ten male runners completed 5 min steady state runs in energy boost, spring and conventional footwear. Running economy and percent contribution of carbohydrate to total calorie expenditure were assessed. Participants also subjectively indicated which shoe condition they preferred for running. Differences between footwear were examined using repeated measures ANOVA. The results showed firstly that running economy was significantly improved in the energy return (33.36 ml.kg.min -1) compared to spring (34.83 ml.kg.min -1) and conventional footwear (34.65 ml.kg.min -1). In addition, percent carbohydrate was significantly lower in the energy return (74.51%) in comparison to the spring (78.56%) and conventional (78.52%) footwear. As running economy was improved and carbohydrate utilization reduced in the energy return footwear, this study indicates that they may be associated with improvements in running performance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies