Wpływ właściwości związków organicznych na efektywność procesów uzdatniania wody - podstawy teoretyczne Effect of organic compounds on the efficiency of water treatment processes – theoretical basics
Naturalną materię organiczną (NOM) można określić jako mieszaninę złożonych
związków organicznych, które powszechnie występują w wodach powierzchniowych
i podziemnych. Wysoka zawartość NOM w ujmowanych wodach przyczynia
się m.in. do pogorszenia właściwości organoleptycznych wody, zmniejsza efektywność
jednostkowych procesów uzdatniania, a także jest przyczyną powstawania
ubocznych produktów utleniania i dezynfekcji (UPU/D), wykazujących właściwości
kancerogenne i mutagenne. Skuteczna eliminacja NOM stanowi obecnie jeden
z głównych problemów występujących na stacjach uzdatniania wody. W niniejszym
artykule dokonano szczegółowej charakterystyki substancji organicznych,
z uwzględnieniem rozdziału składników NOM na frakcje hydrofobowe (głównie
wysokocząsteczkowe substancje humusowe) oraz frakcje hydrofilowe (związki
niehumusowe). Rozdział substancji organicznych jest istotnym zagadnieniem, któremu
obecnie poświęca się coraz więcej uwagi. Jedną z powszechnie stosowanych
metod pozwalającą określić zawartość frakcji hydrofobowych i hydrofilowych jest
metoda frakcjonowania z zastosowaniem żywic jonowymiennych. Rozdzielanie
składników NOM stosuje się głównie w badaniach dotyczących określenia możliwości
powstawania UPU/D, gdyż każda z wymienianych frakcji wykazuje odmienny
stopień reaktywności ze środkami chemicznymi. W artykule oceniono
wpływ właściwości związków organicznych na efektywność procesów technologicznych
stosowanych w uzdatnianiu wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Stosowane technologie wykazują zróżnicowaną skuteczność w usuwaniu NOM,
dlatego też przy wyborze odpowiedniej metody coraz większą uwagę powinno
zwracać się m.in. na właściwości substancji organicznych zawartych w ujmowanych
wodach.
Natural organic matter (NOM) can be defined as a mixture of complex organic compounds
that are commonly found in surface water and groundwater. The high content of NOM in captured
water contributes to reduce the organoleptic properties of water, reduce the efficiency of individual
treatment processes, and to cause the formation of oxidation and disinfection byproducts (O/DBPs)
with carcinogenic and mutagenic properties. Efficient NOM elimination is one of the major problems
of water treatment plants.
In this article, a detailed description of organic substances has been made, taking into account
the separation of NOM components into hydrophobic fractions (mainly high molecular
weight humic substances) and hydrophilic fractions (non-humic compounds). The separation of
organic substances is an important issue that is becoming more and more attention nowadays. One
of the commonly used methods to determine the hydrophobic and hydrophilic fraction is the
fractionation method using ion exchange resins. Separation of NOM components is mainly used in the
determination of the potential O/DBPs formation, since each of the fractions listed exhibits a different
degree of reactivity with chemical agents.
In this article the influence of the properties of organic compounds on the efficiency of technological
processes used in the treatment of water intended for human consumption has been evaluated.
Applied technologies have differentiated efficacy in removal NOM. Therefore, when choosing
the right method, attention should be paid to inter alia, on the properties of organic substances
contained in the captured water.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00