Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of different drying methods on quality and content of aromatic volatiles in dried mushrooms Agaricus bisporus

Tytuł:
Effects of different drying methods on quality and content of aromatic volatiles in dried mushrooms Agaricus bisporus
Wpływ różnych technik suszenia na zawartość lotnych związków zapachowych oraz jakość suszu pieczarkowego
Autorzy:
Sulkowska, J.
Kaminski, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10470.pdf
Data publikacji:
1977
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1977, 03, 4
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Losses in 1-octen-3-ol, the characteristic mushroom aroma compound, reach the level of 90% to 100%, depending on techniques of drying. In the sum total of all volatiles in mushrooms benzaldehyde accounts for 6% to 44% and benzyl alcohol-27% to 67%. It was determined that the best quality dried mushroom materiał may be obtained by application of freezedrying or vacuum-roller-drying.

Badano związki lotne zapachowe pieczarki surowej Agaricus bisporus oraz susze pieczarkowe otrzymane metodą tradycyjną, sublimacji, fluidyzacji, walcową i rozpyłową. Za pomocą chromatografii gazowej zidentyfikowano w surowych pieczarkach występowanie lotnych związków zapachowych: 3-metylo-butanol, oktanon-3, okten-1-ol-3, aldehyd benzoesowy i alkohol benzylowy. Głównym związkiem odpowiedzialnym za zapach surowych pieczarek był okten-1-ol-3 i jego ilość wynosiła ok. 80% sumy wszystkich lotnych związków zapachowych. Stwierdzono, że w czasie suszenia pieczarek, zależnie od stosowanej techniki, występują jego straty w granicach 90-100%. W suszach pieczarkowych stwierdzono nowe związki i inny stosunek związków lotnych. Głównymi związkami lotnymi suszów pieczarkowych były: alkohol benzylowy w granicach 27-67% i aldehyd benzoesowy w granicach od 6 do 44% sumy wszystkich związków lotnych. Na podstawie badań jakościowych ustalono, że susze najlepszej jakości można otrzymać przez liofilizację pieczarek, bądź też przez suszenie ich na suszarni walcowo-próżniowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies