Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reactive oxygen species as second messengers? Induction of the expression of yeast catalase T gene by heat and hyperosmotic stress does not require oxygen.

Tytuł:
Reactive oxygen species as second messengers? Induction of the expression of yeast catalase T gene by heat and hyperosmotic stress does not require oxygen.
Autorzy:
Krawiec, Zdzisława
Biliński, Tomasz
Schüller, Christoph
Ruis, Helmut
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1044432.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
yeast.
osmotic stress
thermotolerance
catalase T
oxygen
Saccharomyces cerevisiae
stress response
heat shock
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2000, 47, 1; 201-207
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It is shown that oxygen is not absolutely needed for stress-induced synthesis of catalase T in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Yeast cells develop heat resistance after exposure to elevated temperatures in anoxia. The levels of catalase activity and thermotolerance are comparable to those in aerobically stressed cells. While these results obviously do not exclude a stress signaling role of reactive oxygen species in some systems, as postulated by other authors, they suggest that the question of the obligatory requirement for reactive oxygen species in other stress signaling systems should be rigorously re-investigated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies