Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Monte Carlo simulations of protein-like heteropolymers.

Tytuł:
Monte Carlo simulations of protein-like heteropolymers.
Autorzy:
Sikorski, Andrzej
Romiszowski, Piotr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1044166.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
lattice models
protein structure
Monte Carlo method
protein dynamics
protein folding
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2001, 48, 1; 77-81
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Properties of a simple model of polypeptide chains were studied by the means of the Monte Carlo method. The chains were built on the (310) hybrid lattice. The residues interacted with long-range potential. There were two kinds of residues: hydrophobic and hydrophilic forming a typical helical pattern -HHPPHPP-. Short range potential was used to prefer helical conformations of the chain. It was found that at low temperatures the model chain formes dense and partially ordered structures (non-unique). The presence of the local potential led to an increase of helicity. The effect of the interplay between the two potentials was studied. After the collapse of the chain further annealing caused rearrangement of helical structures. Dynamic properties of the chain at low temperature depended strongly on the local chain ordering.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies