Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of wheat germ agglutinin and concanavalin A on the accumulation of glycosaminoglycans in pericellular matrix of human dermal fibroblasts. A comparison with insulin.

Tytuł:
Effects of wheat germ agglutinin and concanavalin A on the accumulation of glycosaminoglycans in pericellular matrix of human dermal fibroblasts. A comparison with insulin.
Autorzy:
Yevdokimova, Natalia
Yefimov, Andrej
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1044154.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
human dermal fibroblasts
insulin
concanavalin A
peanut agglutinin
glycosaminoglycans
wheat germ agglutinin
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2001, 48, 2; 563-572
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of insulin, wheat germ agglutinin (WGA), peanut agglutinin (PNA) and concanavalin A (ConA) on [3H]glucosamine incorporation into pericellular glycosaminoglycans (GAGs) was investigated in two lines of cultured human dermal fibroblasts. Insulin and WGA stimulated [3H]glucosamine incorporation into hyaluronic acid (HA) and heparan sulphate (HS) without any alteration of chondroitin sulphate (CS) and dermatan sulphate (DS) contents. ConA increased [3H]glucosamine incorporation into HS, CS and DS, but had no effect on [3H]glucosamine incorporation into HA. PNA affected neither the content, nor the composition of GAGs. In contrast to PNA, ConA and WGA stimulated glycolysis and demonstrated an evident antiproliferative effect on dermal fibroblasts. Thus, both the insulin-like action of WGA and ConA on cultured dermal fibroblasts and the differences between the effects of lectins on modulation of GAGs synthesis appear to be determined by their chemical structure.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies