Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lipopolysaccharides from Mesorhizobium huakuii and Mesorhizobium ciceri: chemical and immunological comparative data.

Tytuł:
Lipopolysaccharides from Mesorhizobium huakuii and Mesorhizobium ciceri: chemical and immunological comparative data.
Autorzy:
Choma, Adam
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1043713.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
immunobloting
lipopolysaccharides
2,3-diamino-2,3-dideoxy-D-glucose
fatty acids
Mesorhizobium huakuii
Mesorhizobium ciceri
sugars
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2002, 49, 4; 1043-1052
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Lipopolysaccharides of two Mesorhizobium species of different host specificity were compared: M. huakuii and M. ciceri. M. huakuii sp. was represented by five strains with special consideration of M. huakuii IFO 15243T. SDS/PAGE profiles revealed that all M. huakuii LPS preparations contained low molecular mass fractions (LPS-II) of the same molecular size. All of lipopolysaccharides contained high molecular mass fractions (LPS-I). However, the high molecular mass fraction from each strain possessed an individual molecular size distribution pattern. The crossreactivity of blotted lipopolysaccharides with rabbit polyclonal antibodies against Mesorhizobium huakuii IFO 15243T whole bacteria indicated the presence of common epitope(s) within the investigated Mesorhizobium huakuii strains. Moreover, LPS from M. huakuii S52 also reacted with anti M. ciceri HAMBI 1750 serum showing that there are epitopes common for different mesorhizobial species. LPS isolated from Mesorhizobium huakuii strain IFO 15243T contained neutral sugars: L-6-deoxytalose, L-rhamnose, D-galactose and D-glucose, aminosugars: D-quinovosamine, D-glucosamine, D-2,3-diamino-2,3-dideoxyglucose and D-galacturonic and D-glucuronic acids. In the LPS preparation, fatty acids typical for Mesorhizobium strains were detected. 3-Hydroxydodecanoic, 3-hydroxy-iso-tridecanoic, 3-hydroxyeicosanoic, 3-hydroxyheneicosanoic and 3-hydroxydocosenoic acids were the major amide linked fatty acids, while iso-heptadecanoic, eicosanoic, docosenoic, as well as 27-hydroxyoctacosanoic and 27-oxooctacosanoic acids were the dominant ester linked fatty residues.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies