Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Odwaga świadomości. O francuskiej recepcji Edyty Stein

Tytuł:
Odwaga świadomości. O francuskiej recepcji Edyty Stein
The Courage of the Consciousness. The French Reception of Edith Stein
Autorzy:
Przybylska, Nelli
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1042805.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Źródło:
Zeszyty Naukowe Centrum Badań im. Edyty Stein; 2014, 11; 295-306
1895-2984
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the 1930s, Edith Steinattends a phenomenological conference in Juvisy (where she meets Jacques Maritain), therebyentering the French intellectual world. Stein knows French: she is interested in the Carmel in France, including the Carmelites of Compiegne, whom remind her of the death of expiatory sacrifice. And yet the position of Stein and her ideas in the French humanistics is problematic. The current principle of secularism certainly constitutes a resistance to the adoption of Stein’s works in France. Moreover, for a long time Stein’s works were neither translated nor published and as consequence the French philosophical world for years could not read and confront her thoughts. The reception of her works has been recently changing. Perhaps Stein, being a Jew and a German woman, aids a multireligious, multicultural and secularised society.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies