Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Protein production and secretion in an Aspergillus nidulans mutant impaired in glycosylation.

Tytuł:
Protein production and secretion in an Aspergillus nidulans mutant impaired in glycosylation.
Autorzy:
Perlińska-Lenart, Urszula
Kurzątkowski, Wiesław
Janas, Piotr
Kopińska, Agnieszka
Palamarczyk, Grażyna
Kruszewska, Joanna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1041477.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
glycosylation
protein secretion
DPM1 gene
Aspergillus
dolichylphosphate mannose synthase
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2005, 52, 1; 195-205
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
O-glycosylation has been considered a limiting factor in protein secretion in filamentous fungi. Overexpression of the yeast DPM1 gene encoding dolichylphosphate mannose synthase (DPMS) in an Aspergillus nidulans mutant (BWB26A) deficient in O-glycosylation caused an increase in the number of secretory vesicles and changes in protein secretion. However, the secretory proteins, primarily O-mannosylated glucoamylase and N-glycosylated invertase, were mainly trapped in the periplasmic space. Different glycoforms of invertase were found insite the cells, in the periplasmic space and in the cultivation medium. Our data point to the importance of the cell wall as a barrier in protein secretion.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies