Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Isolation and characterisation of crocodile and python ovotransferrins

Tytuł:
Isolation and characterisation of crocodile and python ovotransferrins
Autorzy:
Ciuraszkiewicz, Justyna
Olczak, Mariusz
Wątorek, Wiesław
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1041133.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
python
Crocodylus rhombifer
crocodile
Crocodylus niloticus
iron release
Python molarus bivittatus
ovotransferrin
N-glycans
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2007, 54, 1; 175-182
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Transferrins play a major role in iron homeostasis and metabolism. In vertebrates, these proteins are synthesised in the liver and dispersed within the organism by the bloodstream. In oviparous vertebrates additional expression is observed in the oviduct and the synthesised protein is deposited in egg white as ovotransferrin. Most research on ovotransferrin has been performed on the chicken protein. There is a limited amount of information on other bird transferrins, and until our previous paper on red-eared turtle protein there was no data on the isolation, sequencing and biochemical properties of reptilian ovotransferrins. Recently our laboratory deposited ten new sequences of reptilian transferrins in the EMBL database. A comparative analysis of these sequences indicates a possibility of different mechanisms of iron release among crocodile and snake transferrin. In the present paper we follow with the purification and analysis of the basic biochemical properties of two crocodile (Crocodilus niloticus, C. rhombifer) and one snake (Python molurus bivittatus) ovotransferrins. The proteins were purified by anion exchange and hydrophobic chromatography, and their N-terminal amino-acid sequences, molecular mass and isoelectric points were determined. All three proteins are glycosylated and their N-glycan chromatographic profiles show the largest contribution of neutral oligosaccharides in crocodile and disialylated glycans in python ovotransferrin. The absorption spectra of iron-saturated transferrins were analysed. Iron release from these proteins is pH-dependent, showing a biphasic character in crocodile ovotransferrins and a monophasic type in the python protein. The reason for the different types of iron release is discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies