Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Prenyl sulfates as alkylating reagents for mercapto amino acids

Tytuł:
Prenyl sulfates as alkylating reagents for mercapto amino acids
Autorzy:
Maltsev, Sergey
Sizova, Olga
Utkina, Natalia
Shibaev, Vladimir
Chojnacki, Tadeusz
Jankowski, Wieslaw
Swiezewska, Ewa
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1040690.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
cysteamine
geraniol
cysteine
S-prenylation
nerol
lipidated amino acids
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2008, 55, 4; 807-813
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A new methodology for prenylation of thiol compounds has been developed. The approach is based on the use of prenyl sulfates as new reagents for S-prenylation of benzenethiol and cysteamine in aqueous systems. The C10-prenols geraniol and nerol that differ in the configuration (E or Z, correspondingly) of the α-isoprene unit were efficiently O-sulfated in the presence of a pyridine-SO3' complex. The obtained geranyl and neryl sulfates were tested as alkylating agents. These compounds were chosen to reveal the influence of the α-isoprene unit configuration on their alkylation (prenylation) ability. S-Geranyl cysteine was prepared to demonstrate the applicability of this method for prenylation of peptides containing mercapto amino acids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies