Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of hydroperoxides in aqueous solutions containing surfactants by the ferrous oxidation-xylenol orange method

Tytuł:
Determination of hydroperoxides in aqueous solutions containing surfactants by the ferrous oxidation-xylenol orange method
Autorzy:
Meisner, Piotr
Gębicki, Jerzy
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1040551.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
surfactants
FOX method
hydroperoxides
gamma-irradiation
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2009, 56, 3; 523-527
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Some surfactants widely used as additives in food, pharmaceuticals, and cosmetic formulations are susceptible to peroxidation resulting in accumulation of hydroperoxides (HP). Our investigation was aimed to study the possible influence of different surfactants on the proportionality and reproducibility of the ferrous oxidation-xylenol orange method developed originally for the determination of hydroperoxides. We also attempted to apply this method to determine hydroperoxides produced radiolytically in surfactant molecules. From our preliminary studies we conclude that the method can be applied for determination of hydroperoxides in systems containing non-ionic or anionic surfactants provided careful calibration is performed for each surfactant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies