Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tissue variation of mitochondrial oxidative phosphorylation efficiency in cold-acclimated ducklings

Tytuł:
Tissue variation of mitochondrial oxidative phosphorylation efficiency in cold-acclimated ducklings
Autorzy:
Salin, Karine
Teulier, Loïc
Rey, Benjamin
Rouanet, Jean-Louis
Voituron, Yann
Duchamp, Claude
Roussel, Damien
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1040299.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
liver
skeletal muscle
thermogenesis
mitochondrial oxidative phosphorylation
proton conductance
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2010, 57, 4; 409-412
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We investigated the oxidative phosphorylation efficiency of liver and gastrocnemius muscle mitochondria in thermoneutral and cold-acclimated ducklings. The yield of oxidative phosphorylation was lower in muscle than in liver mitochondria, a difference that was associated with a higher proton conductance in muscle mitochondria. Cold exposure did not affect oxidative phosphorylation efficiency or basal proton leak in mitochondria. We conclude that the basal proton conductance of mitochondria may regulate mitochondrial oxidative phosphorylation efficiency, but is not an important contributor to thermogenic processes in cold-acclimated ducklings.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies