Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

In vitro effects of compounds isolated from Sideritis brevibracteata on bovine kidney cortex glutathione reductase

Tytuł:
In vitro effects of compounds isolated from Sideritis brevibracteata on bovine kidney cortex glutathione reductase
Autorzy:
Tandogan, Berivan
Güvenç, Ayşegül
Çalış, İhsan
Ulusu, Nuriye
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1039826.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
inhibition
glutathione reductase
Sideritis brevibracteata
kinetic
8-hydroxyflavone glycosides
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2011, 58, 4; 471-475
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Glutathione reductase (GR, E.C 1.6.4.2) is a flavoprotein that catalyzes NADPH-dependent reduction of oxidized glutathione (GSSG) to reduced glutathione (GSH). The aim of this study was to investigate in vitro effects of phenolic compounds isolated from Sideritis brevibracteata on bovine kidney GR. The Sideritis species are widely found in nature and commonly used as medicinal plants. 7-O-glycosides of 8-OH-flavones (hypolaetin, isoscutellarein and 3'-hydroxy-4'-O-methylisoscutellarein) were isolated from aerial parts of Sideritis brevibracteata. These compounds inhibited bovine kidney cortex GR in a concentration-dependent manner. Kinetic characterization of the inhibition was also performed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies