In the present study, enzyme-resistant dextrin, prepared by heating of potato starch in the presence of hydrochloric (0.1% dsb) and citric (0.1% dsb) acid at 130ºC for 3 h (CA-dextrin), was tested as a source of carbon for probiotic lactobacilli and bifidobacteria cultured with intestinal bacteria isolated from feces of three healthy 70-year old volunteers. The dynamics of growth of bacterial monocultures in broth containing citric acid (CA)-modified dextrin were estimated. It was also investigated whether lactobacilli and bifidobacteria cultured with intestinal bacteria in the presence of resistant dextrin would be able to dominate the intestinal isolates. Prebiotic fermentation of resistant dextrin was analyzed using prebiotic index (PI). In co-cultures of intestinal and probiotic bacteria, the environment was found to be dominated by the probiotic strains of Bifidobacterium and Lactobacillus, which is a beneficial effect.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00