Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bacterial endophytes of Trans-Ili Alatau regions plants as promising components of a microbial preparation for agricultural use

Tytuł:
Bacterial endophytes of Trans-Ili Alatau regions plants as promising components of a microbial preparation for agricultural use
Autorzy:
Mukasheva, Togzhan
Berzhanova, Ramza
Ignatova, Lyudmila
Omirbekova, Anel
Brazhnikova, Yelena
Sydykbekova, Raikhan
Shigaeva, Maya
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1038821.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
bacterial endophytes
growth-stimulating effect
plant growth-promoting bacteria
3-indolylacetic acid
barley
soybean
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2016, 63, 2; 321-328
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, 382 isolates of bacterial endophytes from tissues of plants grown in the foothills and piedmont plains of the Trans-Ili Alatau were isolated. It was found that certain strains actively produce indole-3-acetic acid (IAA) in a medium containing l-tryptophan. Among the strains studied, 26 strains (66%) showed a positive response to production of IAA. Bacteria synthesized IAA in the range of 18.6 ± 1.1 to 82.4 ± 2.3 µg/ml. IAA was synthesized more actively by Streptosporangium sp. KK1 (44.1 µg/ml), Rhodococcus sp. KK 2 (42.5 µg/ml), Streptomyces tendae KK3 (44.9 µg/ml) strains. The most active auxin's producer is a Jeotgalicoccus halotolerans BAK1 strain, whose total level of IAA production reached 82.4 µg/ml. Such strains as Streptomyces griseorubiginosis KK4, Streptomyces sp. KK5 and Jeotgalicoccus halotolerans BAK1 were found to have a significant stimulating effect which was reflected in the increase of the length of the roots of soybean and barley. As a result, 8 promising strains with fungicidal, growth-stimulating, phosphorus dissolving and enzymatic activities were selected for the further development of highly microbiological preparations for crop research.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies