Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of some contaminants occurring in food on the growth of Aspergillus flavus and the production aflatoxins

Tytuł:
The effect of some contaminants occurring in food on the growth of Aspergillus flavus and the production aflatoxins
Wpływ niektórych zanieczyszczeń występujących w żywności na rozwój Aspergillus flavus i wytwarzanie aflatoksyn
Autorzy:
Burzynska, H.
Maciejska, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10370.pdf
Data publikacji:
1978
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1978, 04, 2
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of DDT, HCH, thiuram, carbaryl, methoxychlor and dichlorvos and of the compounds of lead, copper, cadmium, zinc, arsenic, chromium and mercury on the growth and the aflatoxins-production by the following strains: Aspergillus flavus VIII, A.flavus NRRL-3145 and A. parasiticus NRRL-2999 - was investigated. DDT stimulated the growth of the investigated strains and the production of aflatoxins. HCH, methoxychlor and thiuram decreased the production of aflatoxine and inhibited the growth of the strains, whereas dichlorvos and carboryl decreased only the production of aflatoxins. Cadmium and chromium enhanced in various degrees (dependent on the dose used and on the strain) the production of aflatoxins, without any influence on growth. Zinc caused a pronounced impairment of the growth and aflatoxins production. The effect of copper was similar.

Zbadano wpływ niektórych zanieczyszczeń występujących w żywności: DDT, HCH, tiuramu, karbarylu, metoksychloru i dichlorfosu oraz związków ołowiu, miedzi, kadmu, cynku, arsenu, chromu i rtęci na rozwój i wytwarzanie aflatoksyn przez następujące szczepy: Aspergillus flavus VIII, A. flavus NRRL-3145 i A. parasiticus NRRL-2999. Doświadczenia modelowe wykonano przy użyciu płynnego podłoża Czapek-Doxa z 2% ekstraktu drożdżowego i 20% sacharozy, do którego dodawano różne dawki związków wymienionych metali i pestycydów oraz określoną liczbę zarodników (ok. 700 na 1 cm³ podłoża) szczepów testowych. DDT powodował intensyfikację wzrostu badanych szczepów oraz zwiększenie przez nie produkcji aflatoksyn. Z pozostałych pestycydów: HCH, metoksychlor i tiuram zamniejszały wytwarzanie aflatoksyn przez te szczepy oraz hamowały ich wzrost, natomiast dichlorfos i karbaryl obniżały tylko produkcję aflatoksyn. Z badanych metali: kadm i chrom nie wpływając na wzrost zwiększały w różnym stopniu (w zależności od dawki i szczepu) wytwarzanie aflatoksyn. Cynk powodował wyraźne zahamowanie wzrostu oraz obniżenie produkcji aflatoksyn przez badane szczepy. Podobne działanie na wytwarzanie aflatoksyn zaobserwowano w przypadku miedzi. Z pozostałych metali: ołów, arsen i rtęć w stosowanych dawkach nie miały wpływu na wzrost i produkcję aflatoksyn.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies