Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości stabilizacji gruntów oraz zdolności roślin (traw) do wzrostu po dodaniu do gleby natywnych oraz skleikowanych polisacharydów

Tytuł:
Możliwości stabilizacji gruntów oraz zdolności roślin (traw) do wzrostu po dodaniu do gleby natywnych oraz skleikowanych polisacharydów
Plant growth after adding for soil native and gelatinized polysaccharides
Autorzy:
Ciesielski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/103644.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
polisacharydy
skrobia
gleba
stabilizacja gruntu
wzrost roślin
polysaccharides
stabilization of soil
plant growth
Źródło:
Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Technika, Informatyka, Inżynieria Bezpieczeństwa; 2013, T. 1; 43-56
2300-5343
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania w hali wegetacyjnej, a także przy użyciu laserowego analizatora wielkości cząstek oraz o skaningowej mikroskopii elektronowej (SEM). Przedstawione badania pokazują zachowanie się gleby po dodaniu do niej polisacharydu. Daje to dalsze możliwości w badaniach nad ekologiczną stabilizacją gruntów.

Studies were conducted in the greenhouse, a laser particle size analyzer and by scanning electron microscopy (SEM). The study shows the behavior of the soil after adding to the soil the polysaccharide gels. This gives further possibilities in the study of ecological stability of the soil.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies