Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of combined sensory assessment test for quantitative evaluation of quality of roasted coffee

Tytuł:
Application of combined sensory assessment test for quantitative evaluation of quality of roasted coffee
Ocena sensoryczna palonej kawy metodą kombinowaną
Autorzy:
Orsi, F.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10364.pdf
Data publikacji:
1976
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 3
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono metodę oceny naparów kawy pochodzących z próbek kawy palonej w różny sposób i następnie przechowywanej przez różny okres czasu. Metoda jest połączeniem testu trójkątowego z oceną punktową 4 wybranych cech jakości: zapachu, smakowitości ogólnej, kwaśności i goryczy naparu kawy przygotowanego w standardowy sposób. Postępowanie polega na prezentacji próbek, jak w teście trójkątowym i stwierdzeniu, które dwie z nich są identyczne, która zaś odmienna; następnie oceniający dokonuje oceny punktowej wymienionych 4 wyróżników w każdej próbce. Metoda pozwala na jednoczesną selekcję osób (indywidualne wyniki osób, które nie rozróżniają poprawnie próbek są odrzucane) oraz zmniejszenie dyspersji wyników oceny punktowej. Te ostatnie wyniki mogą być interpretowane przy zastosowaniu statystycznej analizy dyskryminacyjnej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies