Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characteristic of some chemical and physico-mechanical properties of 4 vorieties of apples

Tytuł:
Characteristic of some chemical and physico-mechanical properties of 4 vorieties of apples
Charakterystyka niektórych chemicznych i fizykomechanicznych właściwości jabłek
Autorzy:
Chobot, R.
Horubala, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10360.pdf
Data publikacji:
1978
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1978, 04, 1
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Measurements carried out by means of the Magness-Taylor penetrometer display high correlation with the data achieved with the Instron apparatus. All the component features of the textural profile and the values of the mechanical and manuał penetration test decreased to a similar extent in the four varieties of apples test. A positive correlation was observed between the content of alcohol inrnluble solids and the textural properties. A negative correlation was observed between the content of total solids, soluble solids and the tcxtural propertics.

Dokonano analizy jabłek odmian : Starking, Boiken, Landsberska i Szara Reneta w stadium dojrzałości przemysłowej . Wyniki badań wskazują, że s kład chemiczny, wyniki penetracji miąższu trzpieniem Magness-Taylora i parametry profilu teksturowego podlegają zmianom podczas sezonu zbioru jabłek . Stwierdzono, że wszystkie cechy składowe profilu teksturowego (TP) oraz wartości mechanicznego i ręcznego testu na przebijanie jabłek penetrometrem MT zmniejszały się w podobny sposób podczas sezonu. Każda z tych wielkości mogłaby być wykorzystana do oceny tekstury jabłek . Wykazano, że prostszy i znacznie tańszy w wykonaniu ręczny test na przebijanie miąższu trzpieniem MT, przy uwzględnieniu odpowiednio dużej liczby pomiarów, daje rezultaty wysoko skorelowane z kosztownym, laboratoryjnym wykonaniem tego oznaczenia na aparacie Instron. Otrzymane wyniki wskazują, że cechy teksturalne najszybciej zmniejszają się w początkowym okresie zbioru jabłek, następnie tempo tych przemian ulega osłabieniu. Może to oznaczać, że większość składników tkanki wpływających na kształtowanie się tekstury ulega przeobrażeniom we wczesnej fazie dojrzewania jabłek, w późniejszym okresie składników tych pozostaje już niewiele w pierwotnej postaci, więc ich dalsze przemiany wywołują stosunkowo mniejsze zmiany cech tekstury. W ramach przeprowadzonych badań stwierdzono, że istnieją zależności pomiędzy zawartością składników chemicznych a parametrami teksturalnymi jabłek różnych odmian o zróżnicowanej dojrzałości. Wykazano, że współzależność pomiędzy zawartością suchej masy i wartościami ekstraktu refraktometrycznego a cechami teksturalnymi analizowanych owoców była odwrotnie proporcjonalna, natomiast pomiędzy zawartością części nierozpuszczalnych w alkoholu i cechami teksturalnymi zależność ta była wprost proporcjonalna.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies