Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

State of water in citrate crosslinked chitosan membrane

Tytuł:
State of water in citrate crosslinked chitosan membrane
Autorzy:
Ostrowska-Czubenko, Jadwiga
Pieróg, Milena
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1035556.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Polskie Towarzystwo Chitynowe
Tematy:
DSC method
chitosan membrane
state of water
trisodium citrate
Źródło:
Progress on Chemistry and Application of Chitin and its Derivatives; 2010, 15; 33-40
1896-5644
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The ionically crosslinked membranes were prepared of chitosan (Ch) and trisodium citrate (Ch/CIT). The characteristics of the state of water in crosslinked and uncrosslinked chitosan membranes with different water content was performed by differential scanning calorimetry (DSC). The kinetics of water swelling in Ch and Ch/CIT membranes were also studied. Conclusions concerning effect of ionic crosslinking on the state of water in chitosan hydrogel membranes were drawn out. Results shows that freezable and non-freezable water exist in analysed Ch and Ch/CIT membranes, while there are variations in the amount of non-freezing bound water in these polymers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies