Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość kadmu w roślinach przyprawowych dostępnych na rynku i uprawianych indywidualnie

Tytuł:
Zawartość kadmu w roślinach przyprawowych dostępnych na rynku i uprawianych indywidualnie
The concentration of cadmium in spice plants available on the market and in individual growing areas
Autorzy:
Fischer, Agnieszka
Brodziak-Dopierała, Barbara
Steuer, Magdalena
Rajczykowski, Krzysztof
Kowol 1, Jolanta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1035420.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Instytut Medycyny Wsi
Tematy:
"AAS"
"kadm"
"rośliny przyprawowe"
Źródło:
Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine; 2017, 20, 1; 27-33
1505-7054
2084-6312
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction. Information on the importance of spice plants as a potential source of heavy metals, including cadmium, for the human body is often ignored. Still, these products are widely used to enrich food flavour. The aim of the research was to assess the content of Cd in 4 species of spice plants: basil (Ocimum basilicum), rosemary (Rosmarinus officianlis), estragon (Artemisia dracunculus), and lovage (Levisticum officinale). Materials and methods. Samples of plants were taken from commercially available pre-packaged bags purchased in grocery stores (producer 1 and producer 2) and from individual growing areas (Upper Silesia region: Katowice and Zabrze). The concentration of Cd was determined using the flameless AAS method. Results. The content of Cd in the tested samples of plants was variable and ranged from 0.02 to 1.94 mg/kg. The highest average amount of Cd was found in dried rosemary (1.16 mg/kg), and the lowest in basil (0.20 mg/kg). Conclusions. Statistically significant differences in the concentration of Cd that depended on the source of raw material (sales packaging or individual growing areas) were found in basil and lovage. The range of changes in the content of Cd in estragon was the smallest and not relatable to the source of the samples.

Wstęp. Informacje na temat znaczenia roślin przyprawowych jako jednego ze źródeł metali ciężkich, w tym kadmu dla organizmu człowieka są często pomijane, mimo iż produkty te są powszechnie stosowane dla wzbogacenia walorów smakowych potraw. Celem badań byłaocena zawartości Cd w 4 gatunkach roślin przyprawowych: bazylia zwyczajna (Ocimum basilicum), rozmaryn lekarski (Rosmarinus officianlis), bylica estragon (Artemisia dracunculus) oraz lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale). Materiał i metody. Próbki roślin pochodziły z upraw indywidualnych (woj. śląskie: Katowice, Zabrze) i w postaci konfekcjonowanej zakupione w sklepach spożywczych (producent 1, producent 2). Stężenie Cd oznaczano bezpłomieniową metodą AAS. Wyniki. Zawartość Cd w badanych próbkach roślin była zmienna i wynosiła 0,02–1,94 mg/kg. Największe przeciętne ilości Cd zawierał susz rozmarynu (1,16 mg/kg), najmniejsze bazylii (0,20 mg/kg). Wnioski. Statystycznie istotne różnice zawartości Cd zależne od źródła pochodzenia surowca (opakowania handlowe lub uprawa indywidualna) stwierdzono w bazylii i lubczyku. Zakres zmian zawartości Cd w estragonie był najmniejszy i nie podlegał zróżnicowaniu w zależności od źródła pochodzenia próbek.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies