Jakość wody z wodociągów publicznych powiatu piaseczyńskiego w latach 2012–2016 The quality of water from the public waterworks of the Piaseczno district in 2012–2016
Aim. The aim of the work was to assess the quality of water from the public waterworks of the Piaseczno district in the years 2012-2016. The data were collected within the framework of health surveillance in accordance with the 2015 regulation on the quality of water intended for human consumption. Material & metods. As part of the sanitary supervision pursuant to the 2015 regulation on the quality of water intended for human consumption, the analysis was based on the results of water samples taken from public waterworks in the years 2012-2016. The registry of communicable diseases and the annual reports on occurrences of infectious diseases, infections, and cases of poisoning available in the District Sanitary-Epidemiological Station in Piaseczno were also used. Results. Both microbiological and physicochemical parameters were evaluated. Based on the analysis, it was found that in microbiological terms, coliform bacteria accounted for the largest number of unsatisfactory results, while the largest number of unsatisfactory results in physicochemical terms were due to exceeded levels for: turbidity, iron, and manganese. Conclusions. The quality of water supplied in the supervised area was satisfactory. Constant supervision by the State Sanitary Inspection and active monitoring of the quality of water supplied by plumbing and waterworks companies in the Piaseczno district resulted in the absence of water-dependent diseases.
Cel badań. Celem pracy była ocena jakości wody z wodociągów publicznych powiatu piaseczyńskiego w latach 2012–2016. Materiał i metody. Do opracowania wykorzystano wyniki badań wody pobranej z wodociągów publicznych z lat 2012–2016 w ramach sprawowanego nadzoru sanitarnego zgodnie z Rozporządzeniem z 2015 r. odnośnie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Korzystano również z dostępnego rejestru chorób zakaźnych i rocznych sprawozdań o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach znajdujących się w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Piasecznie. Wyniki. Ocenie poddano parametry mikrobiologiczne i fizykochemiczne. Na podstawie przeprowadzonej analizy stwierdzono, że największą liczbę kwestionowanych wyników pod względem mikrobiologicznym stanowiły bakterie z grupy coli, natomiast największą liczbę ocenianych wyników pod względem fizykochemicznym stanowiły przekroczenia: mętności, żelaza i manganu. Wnioski. Jakość dostarczanej wody na terenie objętym nadzorem była na poziomie zadowalającym. Stały nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej i czynny monitoring jakości wody dostarczanej przez przedsiębiorstwa wodnokanalizacyjne na terenie powiatu piaseczyńskiego skutkował brakiem zachorowań na choroby wodozależne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00