Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Grzyby alergenne w bioaerozolu

Tytuł:
Grzyby alergenne w bioaerozolu
Allergenic fungi in bioaerosol
Autorzy:
Mazurkiewicz-Zapałowicz, Kinga
Golianek, Aleksandra
Wolska, Maria
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1034456.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
Tematy:
alergie
bioaerozol
grzyby
Źródło:
Kosmos; 2016, 65, 4; 647-655
0023-4249
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zanieczyszczenia mykologiczne nadal pozostają najmniej poznanym komponentem bioaerozolu. Scharakteryzowano źródła zanieczyszczeń mykologicznych w bioaerozolu obszarów otwartych i pomieszczeń wewnątrzdomowych, specyfikę ich składu gatunkowego i czynniki warunkujące występowanie. Opisano także rodzaje najczęściej występujących w bioaerozolu grzybów alergennych: Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium oraz grzyby drożdżoidalne: Saccharomyces i Candida. Przedstawiono lokalizację i biochemiczną aktywność alergenów grzybowych, z uwzględnieniem alergicznego odziaływania mykotoksyn i lotnych związków organicznych. Scharakteryzowano źródła i symptomy mykoalergii wziewnej i pokarmowej.

Mycological pollution is presently the least known component of bioaerosol. Sources, species composition and factors determining occurrence of the mycological pollution of outdoor and indoor environments are described, as well as genera of the most common allergenic fungi of the bioaerosol: Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium and yeast genera: Saccharomyces and Candida. Location and a biochemical activity of fungal allergens are presented, including the allergenic activity of mycotoxins and of volatile organic compounds. Sources and symptoms of inhaled and ingested mycoallergies are also characterized.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies