Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of chitosan in the formulation of dermatological hydrogels prepared on the basis of macromolecular compounds

Tytuł:
Application of chitosan in the formulation of dermatological hydrogels prepared on the basis of macromolecular compounds
Autorzy:
Szcześniak, Maria
Grimling, Bożena
Meler, Jan
Karolewicz, Bożena
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1034450.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Polskie Towarzystwo Chitynowe
Tematy:
chitosan
hydrogels
rheological parameters
Źródło:
Progress on Chemistry and Application of Chitin and its Derivatives; 2018, 23; 179-184
1896-5644
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of chitosan concentration on the properties of dermatological preparations prepared with 2% methylcellulose and 10% polyvinylpyrrolidone was studied. As the levels of chitosan, propylene glycol-1,2 and glycerol increased, the hardness, consistency and cohesiveness of the hydrophilic gels increased, while the dissipation capacity decreased. Gels based on methylcellulose and chitosan, compared to formulations containing polyvinylpyrrolidone, have a higher rate of loss of volatile compounds, higher pH values for 1,2-propylene glycol formulation and higher texture parameters. The tested hydrogels have good rheological properties, allowing extrusion from the tube and spreading on the skin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies