The effect of chitosan concentration on the properties of dermatological preparations prepared with 2% methylcellulose and 10% polyvinylpyrrolidone was studied. As the levels of chitosan, propylene glycol-1,2 and glycerol increased, the hardness, consistency and cohesiveness of the hydrophilic gels increased, while the dissipation capacity decreased. Gels based on methylcellulose and chitosan, compared to formulations containing polyvinylpyrrolidone, have a higher rate of loss of volatile compounds, higher pH values for 1,2-propylene glycol formulation and higher texture parameters. The tested hydrogels have good rheological properties, allowing extrusion from the tube and spreading on the skin.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00