Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The content of toxic metals in different types of tea and their impact on consumers health

Tytuł:
The content of toxic metals in different types of tea and their impact on consumers health
Autorzy:
Watrak, Sandra
Rajkowska-Myśliwiec, Monika
Protasowicki, Mikołaj
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1034396.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
Tematy:
aluminium
cadmium
copper
human health
lead
manganese
mercury
tea
Źródło:
Kosmos; 2016, 65, 4; 563-571
0023-4249
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Tea is one of the most popular beverages in the world, which, along with a number of beneficial health ingredients, such as trace elements, also contains undesired substances - as impurities. Among the impurities occur heavy metals, and their presence in tea leaves can pose serious problems to human health because they are not biodegradable, remain in the environment and can become part of the food chain. The total metal content of the tea leaves and infusions depends on the type of tea (green, black) and on the influence of other factors, including the properties of the soil. Despite the limited extent of metal migration from the dried tea to infusions, tea pollution with metals such as lead, cadmium or mercury is not indifferent to human health.

Herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie, który obok wielu korzystnych dla zdrowia składników, jak mikroelementy, zawiera również te niepożądane - stanowiące zanieczyszczenie. Wśród nich znajdują się metale ciężkie, których obecność w liściach herbaty może stwarzać poważne problemy dla zdrowia ludzkiego, ponieważ nie ulegają one biodegradacji, a pozostając w środowisku mogą stać się częścią łańcucha pokarmowego. Całkowita zawartość metali w liściach herbat oraz w naparach zależy od rodzaju herbaty (zielona, czarna) oraz od wpływu wielu innych czynników, w tym właściwości gleby. Pomimo ograniczonej migracji metali z suszu do naparów zanieczyszczenie herbat metalami tj. ołów, kadm czy rtęć nie jest obojętne dla zdrowia człowieka. REFERENCES

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies