Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Naturalne i syntetyczne modulatory aktywności sirtuin

Tytuł:
Naturalne i syntetyczne modulatory aktywności sirtuin
Natural and synthetic modulators of sirtuin activity
Autorzy:
Wiercińska, Magdalena
Rosołowska-Huszcz, Danuta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1034063.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika
Tematy:
caloric restriction
macronutrients
sirtuins
sirtuins activators
sirtuin inhibitors
aktywatory sirtuin
inhibitory sirtuin
makroskładniki
restrykcja kaloryczna
sirtuiny
Źródło:
Kosmos; 2017, 66, 3; 365-377
0023-4249
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sirtuiny należą do rodziny deacetylaz histonów zależnych od NAD. Ich substratami jest wiele enzymów i czynników transkrypcyjnych, a kontrolując ich aktywność sirtuiny uczestniczą w utrzymaniu homeostazy ustroju. Sirtuiny mogą ograniczać rozwój schorzeń związanych z wiekiem, w tym nowotworów. Ich aktywność modulowana jest przez wiele czynników żywieniowych. Restrykcja kaloryczna oraz niektóre aminokwasy przyczyniają się do wzrostu aktywności sirtuin. Natomiast nadmierne spożycie tłuszczu i węglowodanów hamuje ich aktywność. Naturalnymi aktywatorami sirtuin, występującymi w żywności są niektóre związki z grupy flawonoli, katechin, alkaloidów oraz izoflawonów. Aktualnie trwają prace nad znalezieniem nowych syntetycznych aktywatorów sirtuin. Ze względu na potencjalny udział niektórych sirtuin w patogenezie chorób neurodegeneracyjnych poszukuje się inhibitorów tych enzymów.

Sirtuins belong to the family of NAD-dependent histone deacetylases. Sirtuin substrates include a great number of enzymes and transcription factors. In this way sirtuins regulate homeostasis of the whole organism. Sirtuins can limit the development of age-related diseases, including cancers. Their activity is modulated by many nutritional factors. Caloric restriction and some amino acids contribute to sirtuins stimulation. Excessive intake of fat and carbohydrates inhibits their activity. Daily diet includes natural sirtuin activators such as flavanoles, catechins, alcaloids and isoflavonoids. Currently, new synthetic activators of sirtuins are under investigations. In view of possible involvement of some sirtuins in pathogenesis of neurodegenerative diseases, search for inhibitors of this class of enzymes is of particular importance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies