Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Thermal Development of Free Volumes in Nafion Membrane

Tytuł:
Thermal Development of Free Volumes in Nafion Membrane
Autorzy:
Melikhova, O.
Čížek, J.
Košinová, L.
Hruška, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1033913.pdf
Data publikacji:
2017-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
78.70.Bj
61.66.Hq
82.35.Lr
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2017, 132, 5; 1538-1542
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this work we employed positron lifetime spectroscopy for investigation of the thermal development of free volumes in H⁺ Nafion membrane over a broad range of temperatures from -150 to 150°C. Positron lifetime studies were combined with differential scanning calorimetry. Size distribution of free volumes was determined from ortho-positronium contribution to positron lifetime spectra. Our investigations revealed that the mean size of free volume holes strongly increases with temperature. On the other hand, the width of the size distribution and the positronium yield decreases with temperature. Transition temperatures corresponding to a change in the slope of the temperature dependence of ortho-positronium lifetime were identified. Results of positron lifetime spectroscopy agree well with the curve obtained by differential scanning calorimetry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies