Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Surface Characterization of 309 and 310 Steel after the Corrosion in Wood Biomass Ash

Tytuł:
Surface Characterization of 309 and 310 Steel after the Corrosion in Wood Biomass Ash
Autorzy:
Dębowska, A.
Kopia, A.
Kalemba-Rec, I.
Petrzak, P.
Magdziarz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1032929.pdf
Data publikacji:
2017-05
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.66.Dk
61.05.cp
68.37.Hk
88.20.dd
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2017, 131, 5; 1387-1389
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to investigate the influence of biomass ashes - specifically wood biomass ash - on the surface of austenitic stainless steel 309 and 310. The process was carried out for 1000 h at 650°C. The microstructure and chemical composition of corrosion products were examined by scanning electron microscopy with energy dispersive spectroscopy analysis. Phase analysis of corrosion product were done by X-ray diffraction and ash composition was investigated by X-ray fluorescence. It was observed that wood biomass ash caused the corrosion of the steel surface. On the surface of the steels exposed to wood biomass ash the layer of corrosion products was observed, mostly chromium, nickel and iron oxide. The thickness of mill scale formed during the process was in the range of h=15-30 μm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies