Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of Naturally and Synthetically Derived Hydroxyapatite Powders

Tytuł:
Comparison of Naturally and Synthetically Derived Hydroxyapatite Powders
Autorzy:
Yelten, A.
Yilmaz, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1032536.pdf
Data publikacji:
2017-01
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.20.Fw
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2017, 131, 1; 55-58
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Hydroxyapatite (HA) constitutes the mineral component of the hard tissues such as bone and teeth. HA is a bioactive ceramic material and can form biochemical bonds with tissues. It is possible to produce HA powders either from natural sources or by using synthetic chemicals. Wet chemical precipitation technique is an ideal method to practically and economically synthesize HA powders. Calcium hydroxide (Ca(OH)₂) and ortho-phosphoric acid (H₃PO₄) solutions were used as the calcium and phosphorus sources to obtain the HA powders. Acid-alkaline reactions between starting materials were carried out at three different reaction temperatures (room temperature, 50-60°C range and 70-80°C range) which may affect the microstructure of the produced powders. The procedure of HA powders preparation from natural sources consists of several steps: in the order of deproteinization of bovine bones in NaOH, washing the deproteinized bovine bones, calcination of the washed bones, and grinding the calcined bones, respectively. In this study, HA powders derived from bovine bones and HA powders obtained through the wet chemical precipitation method were compared in terms of their chemical, microstructural and molecular bonding properties by applying various characterization techniques such as X-ray diffraction, scanning electron microscope-energy dispersive spectroscopy, and the Fourier transform infrared spectroscopy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies